Conducerea / Contact / Echipa / Editura / Fil. Craiova USR     








Din jurnal (2011)

        de Gabriel Dimisianu

30 septembrie

Ieri m-am întâlnit cu Libuse Valentova, prietena noastră cehoaică, venită pentru câteva zile ca participantă la o comisie de doctorat. Nu ne-am putut vedea la noi din cauza stării G., gripată. M-am văzut cu ea în oraş, întâlnindu-ne în dreptul statuii lui Eminescu de la Ateneu, reperul bucureştean acceptat de toată lumea. şi la Praga este unul asemănător în piaţa Vaslavska. Am mers la un bar de zi din preajmă şi jumătate din timp am vorbit despre boli. Bărbatul Libusei, Petru, a murit anul acesta, în chinuri, la 71 de ani, după lungi suferinţe. Eu i-am vorbit de ale mele, apoi de alte lucruri, ea spunându-mi că în 2013, la Praga, se va organiza un simpozion româno-ceh la care ar dori să vin şi eu. I-am spus că nu mai sunt sigur de mine, că nu ştiu cum o voi duce până atunci, că nu ştiu dacă voi fi valid.

Acum citesc cartea lui Cornel Ungureanu despre Petre Stoica şi spaţiul european central, temă care l-a mai preocupat pe Ungureanu, referindu-se nu neapărat (nu numai) la Petre Stoica. Voi scrie despre carte în rubrica din România literară.

Să mai notez că dintre „culturali” au mai murit Johnny Răducanu şi B. Elvin, primul cu oarecari ecouri, dată fiind condiţia lui de om legat de profesiunea spectacolului, celălalt cu totul nebăgat în seamă. Este nedrept, în ce-l priveşte pe Elvin, după ce a scris cărăile despre Camil şi Caragiale şi după ce a făcut o revistă ca Lettre internationale. Aceasta va mai apărea?

1 octombrie

Ora 23. Doar câteva rânduri. Am vorbit azi la telefon cu Paul Diaconescu, m-a sunat din Suedia, unde trăieşte de mult timp, dar tot mai deschis sufleteşte la ce se întâmplă aici. Ştie că sunt bolnav, îmi dă sfaturi, mă întreabă de simptome şi îmi propune soluţii. Sunt mişcat de îngrijorările lui. Suntem tot mai puţini cei care am pornit odată, tot mai puţini şi atât de risipiţi. Sunt eu şi G., este el, Paul, mai este Eugen Simion, mai este în Franţa Ţepe. Cine mai e? Poate că mai sunt, dar nu-mi vin acum în minte.

6 octombrie

Azi convorbire cu Ţoiu, m-a sunat să mă felicite pentru succesele mele din ultimul timp. L-au bucurat. Se referă la acel Premiu naţional de literatură care într-adevăr mi s-a atribuit. Alte „succese” nu mai ştiu, voi fi avut dar nu le ştiu. În schimb necazuri până peste cap în vara care a trecut. Nu le mai înşir. Necomparabile totuşi cu necazurile lui Ţoiu care, la cei 88 de ani ai săi, împliniţi în 19 iulie, suportase al doilea sau al treilea atac cerebral. Mintea îi e totuşi întreagă, vorbitul anevoios. Cred că e azi scriitorul nostru cel mai bătrân. Ba nu, cel mai bătrân este Şora, la cei 95 de ani, dar el e, ca să zic aşa, în afara obişnuitului. E neschimbat după atâta vreme de când îl ştiu, caz unic. Aş fi vrut, în ce mă priveşte, să nu mă lovească atât de repede (atât de repede la 75 de ani !) necazurile vârstei înaintate, aş fi vrut o diminuare lentă a puterilor fizice şi atât. Aş fi vrut dar nu e după voie. Suport greu, între altele, aceste dureri ale braţului drept de care nu cred că voi mai scăpa. Ieri m-a sunat Daniel Cristea-Enache, tânărul meu confrate întors din Franţa după o bursă de studii de câteva luni. Mi-a fluturat perspectiva unui meci de ping-pong la noua lui casă. Are acolo tot ce ne trebuie. Pe vremuri jucam ping-pong cu plăcere şi cu oarecare dexteritate. El ştie. Dar acum? Acum cu ce mână să mânuiesc paleta? I-am spus că va trebui să mă recalific, să devin jucător de mâna stângă. Pe dreapta nu mai pot conta.

Nr. 07-08 / 2014
Festivalul de Literatur㠄Bucureşti – Chişinău – Orheiul Vechi”

In memorian Nicolae Stroescu Stînişoară

Lungul drum spre politeţe – mică descriere
de Gabriel Coşoveanu

Versuri
de Gabriel Chifu

Din jurnal (2011)
de Gabriel Dimisianu

Pagini de jurnal (49)
de Gheorghe Grigurcu

Simoniaci?
de Adrian Popescu

Sfârşiţi odată cu trecutul
de Nicolae Prelipceanu

Interfeţe poetice
de Silviu Gongonea

Cum se construieşte responsabilitatea etică
de Ştefan Vlăduţescu

Insectarul domnului Jurebie
de Constantin M. Popa

Don Juan + Casanova + Zorro = Un dandy modern. Sau nu...
de Cristina Gelep

Bârfă, delaţiune şi cabotinism
de Mihai Ghiţulescu

Un neo-expresionist sui-generis: Camil Tănăsescu
de Ioan Groşan

Aikidô cu absurdul
de Gabriela Gheorghişor

SEMNAL EDITORIAL

Purici şi oameni
de Cătălin Ghiţă

De prin arhive: Manolescu şi muncitorii

Epilog. Eu şi Emil Brumaru împăiaţi ca papagalul lui Flaubert
de Valeriu Gherghel

Cei O Sut㠖 opera care conturează trecerea de la postmodernism la wikipedism
de George Morărel

Iurie Matei, o încercare de portret în manieră uşor cubistă
de Nichita Danilov

La vita e bella
de Radu F. Alexandru

Poezie
de Octavian Soviany

Poezie
de Vasile Dan

Poezie
de Laura Dan

SEMNAL EDITORIAL

Poezie
de Paul Vinicius

Poezie
de Mădălina Nica

Poezie
de Toma Grigorie

Poezie
de Florin Costinescu

Negru profund, noian de negru
de Florin Logreşteanu

Armatele moi
de Ovidiu Pecican

Robert Wilson şi emanciparea spectatorului
de Daniela Firescu

„Pentru mine, Shakespeare este un Dumnezeu al cuvintelor”
de Emil Boroghină

Paradigmele temporalităţii: imaginaţie şi transgresivitate
de Gabriela Rusu-Păsărin

Madame Mallory şi micul bucătar indian
de Richard C. Morais

Apollinaire – Dragostea şi războiul
de Maria Tronea

Imponderabilitatea fericirii
de Haricleea Nicolau

François-Pohu Lefevre
de Cătălin Davidescu

© 2007 Revista Ramuri